מהן עילות גירושין?
עילות גירושין הן רשימה מוגדרת של סיבות שבית הדין הרבני מגדיר כראויות ולגיטימיות לסיום נישואין. הצורך בהן עולה כאשר רק אחד הצדדים רוצה גט וקיומן משמש לצורך כפיית הגט או חיובו. כאשר שני הצדדים מסכימים על הגירושין, אין צורך לספק עילות גירושין.
יש לציין כי לצד עילות הקלאסיות של גירושין התפתח מנהג מבורך בבתי הדין לפיו מתחשבים ברצון אחד מבני הזוג לא להמשיך בחיי הנישואין.
ההבדל בין עילות גירושין לבין סיבות לגירושין
יש זוגות שמתגרשים כדי לסיים שנים של התעללות, אחרים נפרדים כי אין להם כבר מכנה משותף, וקבוצה אחרת מתגרשת כדי לחוות שוב את הפרפרים בבטן שמביאה איתה התאהבות חדשה. יש עוד אינספור סיבות לגירושין וכולן לגיטימיות ומוצדקות.
אבל כשבית הדין הרבני צריך להחליט מתי לחייב או לכפות גט על בני זוג שלא מעוניינים בכך, והאם לחייב את הבעל בתשלום הכתובה, הוא בודק זאת אל מול רשימה מוגדרת של עילות גירושין.
אילו עילות גירושין ישנן?
עילות גירושין נחלקות ל-3 סוגים:
עילות אובייקטיביות
בעיות הפוגעות ביכולת בני הזוג לקיים נישואין תקינים לפי ההלכה: כגון מחלות נפש או גוף שנתגלו לאחר החתונה שמונעות את האפשרות להקים משפחה, עקרות, בעיות בתפקוד המיני ואין אונות.
עילות סובייקטיביות
מעשים הפוגעים ברצון של בן או בת הזוג להמשיך בחיי הנישואין. תחת קטגוריה זו נמצאות:
- בגידה – בגידה של כל אחד מהצדדים היא עילה לגירושין. במקרה של אשה שבגדה, בגידה משמעותה לא רק חיוב במתן גט, אלא גם איסור להנשא למאהב עמו קיימה יחסי מין בעודה נשואה.
- מניעת צרכים – סירוב לקיים יחסי מין יותר מחצי שנה, סירוב לצאת לעבוד.
- פוגענות – אלימות פיזית או נפשית, התמכרות לחומרים ממכרים (סמים ואלכוהול).
- עבירות הלכתיות והחטאה מכוונת של שומר מצוות – קיום יחסי מין בנידה, עירוב בשר וחלב או לא כשר במזונו של שומר מצוות.
עילת "מאיס עלי"
במקרים רבים אין עילה מיוחדת חוץ מהשחיקה שאחד מבני הזוג חש מחיי הנישואין. בעבר עילה זו לא היתה מספיקה עבור בתי הדין הרבניים, אבל כיום הם אינם מכריחים את בני הזוג לנסות שלום בית אלא מאפשרים להם להתגרש.
כדאי לדעת: "מאיס עלי" נחשבת עילת גירושין חלשה ביחס לעילות האחרות. אם הבעל יסרב למתן הגט לאחר שימוש בה, יופעלו כנגדו סנקציות קלות, אך לא יינקטו סנקציות קשות במטרה למנוע סרבנות גט.
האם עילת גירושין יכולה להשפיע על חלוקת הרכוש?
רבים נוטים לחשוב שבתהליך גירושין יש חשיבות לסיבות שהובילו לגירושין, וכי סיבות מסוימות כמו בגידה יכולות להשפיע על חלוקת הרכוש, קביעת המזונות או המשמורת.
החוק הישראלי אינו מכיר במושג גירושין באשמה, ולכן בית המשפט לענייני משפחה אינו מייחס חשיבות לסיבות שהובילו לגירושין, ופסקי דין של בתי המשפט לענייני משפחה אינם מתייחסים לסיבות לגירושין כלל בעת קביעת חלוקת רכוש, מזונות ילדים או משמורת.
אמנם בעבר בבתי הדין הרבניים המצב היה שונה וקיימות פסיקות של בתי הדין הרבניים שבהן ניתן לראות כיצד עילות גירושין ספציפיות כדוגמת בגידה של האשה, השפיעו על חלוקת הרכוש. אבל לאחר התערבותו של בית המשפט העליון בתי הדין הרבניים יישרו קו וכיום חלוקת הרכוש בהם שיוויונית.
האם תמיד צריך להציג עילת גירושין?
כאשר בני הזוג מגיעים עם הסכמה משותפת להתגרש או כאשר הם מגיעים אל סידור הגט עם הסכם גירושין חתום שמסדיר את חלוקת הרכוש, מזונות הילדים והמשמורת שלהם, הם אינם נדרשים להציג עילת גירושין.
במקרה כזה ברור כי שני הצדדים מעוניינים בגירושין ולא יווצר מצב שבו יש צורך לחייב את אחד הצדדים להסכים.
חיוב כתובה ועילות גירושין
אם אישה פותחת בתביעה לגט ואין לה עילות לגירושין, היא יכולה להפסיד את הכתובה שלה.
אם הגבר פותח ואין לו עילות לגירושין הוא עלול להיות מחוייב בכתובה.
במקרה של בגידה – גבר שבגד יהיה מחויב לשלם את הכתובה, אשה שבגדה לא זכאית לכתובתה.
צרו קשר בטלפון 076-5385760 או בטופס:
אולי יעניין אותך לקרוא גם על:
פתיחת תיק גירושין ברבנות
במאמר זה אסביר אילו שיקולים צריכים להיות לפני פתיחת תיק גירושין בבית הדין הרבני ואם בחרתם שלא לפנות אליו כערכאה ראשית, כיצד להתנהל מולה.
איך מתחילים הליך גירושין?
ההחלטה להתגרש היא הצעד הראשון בתהליך שנקרא גירושין. לפעמים זו אפילו לא החלטה ממש, אלא גישוש שמטרתו לברר האם באמת נכון לך להתגרש, איך מתחילים הליך גירושין ואיך עושים בו את הבחירות הנכונות עבורך?
סיבות לגירושין
כמי שמלווה מתגרשים ומתגרשות כבר שנים, נוכחתי לדעת שקיימות אינספור סיבות לגירושין, אך מחקרים מצאו 6 סיבות נפוצות שמגדילות את הסיכוי לגירושין.