צו ירושה

צו ירושה

צו ירושה מאפשר להסדיר את עזבונו של אדם שנפטר מבלי שהותיר אחריו צוואה. כאשר אין צוואה, או כאשר הצוואה אינה מתייחסת לחלוקת כל נכסיו של המנוח, יש להוציא צו ירושה שיפרט את חלקם של היורשים בעיזבון לפי חוק הירושה תוכן אמין
נבו – מאגר הפסיקה, החקיקה והספרות המשפטית הגדול בישראל


מעבר למקור
,ועל פי דין.

מי יכול להגיש בקשה למתן צו ירושה?

  • יורשים על פי דין: בני זוג, ילדים
  • יורשים עקיפים לפי מעגלי ההורשה (פרנטלות): הורים, סבים, נכדים, אחים, דודים, בני דודים וכו'.
  • צד המעוניין במתן הצו.
 
כדאי לדעת
לא ניתן לחלק את עזבונו של אדם שנפטר בין יורשיו ללא צו. אם אין צוואה – יש להגיש בקשה למתן צווי ירושה, ואם קיימת – להגיש בקשה למתן צו קיום צוואה.

האם צריך עורך דין בתהליך?

הוצאת צו ירושה הוא תהליך פשוט ביסודו. מי שיעקוב אחרי ההסברים שיופיעו בהמשך אמור להצליח לקבל את הצו בקלות ללא סיוע עורך דין, בין אם יבצע את הרישום באופן דיגיטלי או יגיש אותו באופן ידני.

מתי כדאי לשקול לקחת עורך דין צוואה וירושה לליווי בתהליך?
  • כשרוצים לקדם את התהליך במהירות וביעילות: כמו בעת הוצאת צו קיום צוואה, גם כאן מדובר בהתנהלות מול גוף ממשלתי הדורש להציג מסמכים ולמלא טפסים לצורך קבלת הצו. טעויות בהגשה עלולות לגרום לעיכובים בקבלת הצו, ולכן מי שאינו מסתדר היטב עם בירוקרטיה וניירת או רוצה לקדם את התהליך במהירות ובאופן מקוון, יעדיף להשאיר את המשימה לעורך דין.
  • כאשר נדרש הסכם עזבון: כאשר התא המשפחתי אינו סטנדרטי חלוקת ירושה על פי דין עשויה להיות מפתיעה ואף מקוממת. אם יש לכם עו"ד שמלווה אתכם בתהליך, הוא יכול לבחון האם יש אפשרות לערער על החלוקה ולשנותה. חלוקת העזבון לפי הדין משאירה את היורשים עם חלקים מהנכסים השונים, ובמקרים רבים יש רצון מצידם לבצע לבצע שינויים בחלוקה. אך אם לא יכירו את התנאים לעריכת הסכם בין יורשים ויפעלו לפיהם, ההחלפה תחשב בתור עסקה ותחויב במס.

    אמנם בישראל אין מס ירושה, אולם חלוקה נכונה של נכסים בין היורשים בהתאם להסכם שיעשה על ידי עורך דין מנוסה עשוי להטיב עם כל אחד מהיורשים ויאפשר ניצול מירבי של פטורים שעומדים לרשות היורשים. 

  • כשאפשר לתכנן מס ולחסוך במיסוי מקרקעין:  בין הגשת הבקשה לקבלת הצו עוברים מספר חודשים, כאשר מתחילת תקופה זו היורשים יודעים להעריך כיצד אמור להיות מחולק העזבון. זוהי הזדמנות לתכנון מס עבור יורשים המעוניינים לרכוש דירה, למכור דירה או להשתתף בהגרלות כדוגמת "מחיר למשתכן"  או "דירה בהנחה". כאשר עורך הדין שלכם עוסק בירושות ובמקרקעין הוא יכול לבחון את הרצונות שלכם ואת הפטורים שעומדים לרשותכם ולתכנן את פעולותיכם במקרקעין בהתאם.
  • כשיש חשש להתנגדות לצו הירושה: מקרה נוסף בו כדאי להתחיל מראש את התהליך בליווי עורך דין, הוא כאשר אתם חושדים כי לאחר הגשת הבקשה קרובי המשפחה עשויים להגיש התנגדות לצו הירושה. במקרה כזה, התיק יועבר לבית המשפט לענייני משפחה והתהליך יהיה שונה לחלוטין.

צו ירושה מאפשר לחלק את עזבונו של אדם לפי דין, כאשר אין בנמצא צוואה.
ניתן לבקש את הצו עצמאית, אך יש מקרים בהם מעורבתו של עורך דין יכולה לחסוך זמן וכסף. 

הגשת בקשה לצו ירושה

  • איסוף המידע והאישורים: הגשת בקשה למתן צו ירושה מחייבת מילוי פרטים על המוריש. ממלא הטופס צריך להזין את פרטי הזהות של המוריש, פרטי הפטירה ולהביא אסמכתא לכך, לעדכן את פרטי בני משפחתו של המוריש (בני זוג, ילדים, הורים, סבים ואחים) (לרבות כתובות, תעודות זהות וחלקיהם ברכוש המשותף במקרה בו אין צוואה). על המגיש לעדכן גם על קרובים שבחרו להסתלק מהירושה, לצרף תעודות פטירה של קרובים שנפטרו עד הגשת הבקשה,  וליידע את שאר היורשים על כוונתו להגיש את הבקשה.
  • טופס בקשה לרישום מקרקעין: רשם הירושות מציע אפשרות לרישום אוטומטי של נכסי הירושה בטאבו, בהתאם לזכויות שנקבעו בחלוקת הירושה. שירות זה מקצר תהליכים ודורש להזין במסגרת בקשת צו הירושה את פרטי הנכס, ולהעביר אל הרשם את הטופס חתום ומאומת כדין. 
  • הגשת הבקשה: ייצוג על ידי עורך דין מחייב הגשת בקשה מקוונת לצו ירושה. בנוסף ישנם תנאים ספציפיים המאפשרים להגיש בקשה מקוונת באופן עצמאי. יורש שאינו עונה על תנאים אלו יכול להגיש את הבקשה אל לשכת רשם הירושה שהמוריש התגורר בתחום סמכותו, או אל בית דין רבני.
  • פרסום בעיתונות: תיקון לסעיף 17 לחוק הירושה מדצמבר 2023 החליף את הנוהל של פרסום בעיתונות לפרסום הגשת הבקשות באתרי האפוטרופוס הכללי, הרשומות או בתי הדין הדתיים. 
    לאחר הפרסום אז ייפתח עבור בעלי עניין חלון של 14 ימים להגשת התנגדות לצו הירושה. הגשת התנגדות תעביר את התהליך לסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה ותעצור את הטיפול בבקשה.
    כדאי לדעת
    המעוניינים לקבל יידוע על הגשת צו ירושה בעניינו של אדם כלשהו יכולים להרשם לשירות התראה באתר רשם הירושות ולקבל עדכון למייל כאשר מוגשת בקשה בעניינו.

  • אישור האפוטרופוס הכללי: במקביל לפרסום בעיתונות, עותק מהבקשה יעבור אל האפוטרופוס הכללי לעיון, על מנת לבחון האם חסרים פרטים, האם נדרשת התערבותו (למשל כאשר בין היורשים יש קטינים או יורשים שמונה להם אפוטרופוס), או האם ניתן לאשר אותה.

כדאי לדעת
באתר הרשם לענייני ירושה יש מנגנון איתור בקשות תוכן אמין
אתר הרשם לענייני ירושה
איתור בקשות

מעבר למקור
 המאפשר לראות מה סטטוס הבקשה בכל רגע נתון. כל שנדרש הוא להקליד את תעודת הזהות של המוריש או מספר התיק.  

כמה זמן לוקח התהליך?

מרגע הגשת הבקשה ועד לקבלת הצו יכולים לעבור בין חודש לחצי שנה.
השוני בזמנים תלוי בכל הגורמים המעורבים – במגיש שהגיש את כל המסמכים במלואם ובזמן, בעומס הקיים ברשם הירושה ובאפוטרופוס הכללי וכמובן בתשובה לשאלה האם הגישו התנגדות לצו.

כדאי להגיע להליך הוצאת צו הירושה עם כל המידע הדרוש כדי לקצר זמנים.
לוחות הזמנים הממוצעים להליך הם בין חודש לחצי שנה.

צו ירושה לחללי ונרצחי חרבות ברזל

רשם הירושות מקיים מוקד ייעודי למשפחות החללים והנרצחים באירועי ה-7/10 ובמלחמת חרבות ברזל. הוא מאפשר למשפחות לזרז את הוצאת צו הירושה באמצעות ביטול האגרה וההמתנה לרישום הפטירה ומלווה אותן בתהליך. 

המוקד פעיל בימים א׳-ה׳, בין השעות 08:00-18:00, וניתן ליצור עמו קשר טלפונית: 077-7716411 או בדוא״ל

לרשות משפחות החללים והנרצחים באירועי ה-7/10 ומלחמת חרבות ברזל עומד מוקד מיוחד של רשם הירושות שמטרתו לקצר הליכים ולהקל על הוצאת צו ירושה. 

צו ירושה מקוון

באתר האפוטרופוס הכללי של משרד המשפטים ניתן למלא  טופס מקוון להוצאת צו ירושה תוכן אמין
האפוטרופוס הכללי, משרד המשפטים
בקשה מקוונת לצו ירושה

מעבר למקור
, העובר לטיפולו של הרשם לענייני ירושה. את הבקשה המקוונת להוצאת צו ירושה יכול להגיש רק קרוב משפחה מדרגה ראשונה של הנפטר – בן זוג, צאצא או הורה, או עורך הדין המטפל בהגשת הצו.

פרטי המעורבים:

  • פרטי המוריש: שם ושם משפחה, תעודת זהות, ובחירת משרד רשם הירושות אליו ישויך התיק.
  • פרטי המבקש
  • פרטי יורשים נוספים


מסמכים שצריך לסרוק ולצרף:

  • אישור שליחה בדואר רשום על יידוע שאר היורשים בדבר הגשת הבקשה
  • תצהיר הסתלקות מהעזבון של יורשים המעוניינים לוותר על חלקם בירושה ובעזבון. על התצהיר להיות מאומת וחתום ע"י עורך דין.
  • אישור ייפוי כוח (כאשר מגיש הבקשה הוא עורך דין)
  • אישור תשלום אגרות 


אגרות:

תשלום האגרות בהליך המקוון חוסך 15% בהשוואה לעלותן בהליך הידני. ניתן לשלם את התשלום בשירות התשלומים הממשלתי באמצעות אשראי.

  • אגרת בקשה למתן צו ירושה על סך 461 ₪
  • אגרת הוצאות פרסום על סך 66 ₪
  • בקשה לצו ירושה עבור חללי ונרצחי מלחמת "חרבות ברזל" – פטור מאגרה 
כדאי לדעת
בסיום ההליך המקוון ישלח למייל שלך מספר התיק שנפתח עבורך. באתר רשם הירושות ניתן לבצע מעקב אחר סטטוס צו ירושה באמצעות מספר התיק, ולראות מדי יום האם חלו שינויים ועדכונים או האם נדרשים מסמכים נוספים כדי לקדם את התהליך.

צאצאים, בני זוג, הורים של אדם שנפטר או עו"ד מטעמם יכולים להגיש צו מקוון. התהליך כולל מילוי טופס אונליין, סריקת מסמכים מאומתים ע"י עו"ד ותשלום אגרות

הגשה ידנית

מי שאינו עונה להגדרה של הגשה מקוונת, יכול להגיש בקשה ידנית לצו ירושה במשרדי רשם הירושות באזור בו התגורר הנפטר. יש להגיש אל רשם הירושות את הטפסים הבאים ב-4 עותקים (מקור ו-3 העתקים), וניתן לעשות זאת בדואר רשום או בהגעה ללשכה בתיאום מראש ולאחר קביעת תור.

קיימת גם אפשרות להגיש בקשה ידנית לבית דין רבני באזור בו התגורר הנפטר. לשם כך היורשים צריכים לחתום על טופס הקנאה וסמכות, המעביר את סמכות השיפוט לבית הדין הרבני.

מה צריך כדי להגיש בקשה ידנית?

  • תצהיר יורשים: מסמך הכולל את פרטי המצהיר, הצהרה על כי המנוח לא הותיר אחריו צוואה ואין קרובים אחרים בעלי זכות לרשת אותו, ורשימת היורשים הידועים על פי דין. על התצהיר להיות חתום על ידי עורך דין, דיין, או שופט
  • תעודת פטירה של יורשים שנפטרו
  • אישור מסירה בדואר רשום של הודעות ליורשים על הגשת הבקשה
  • תצהירי הסתלקות מהעיזבון של יורשים שאינם מעוניינים לרשת את הנפטר


אגרות:

  • בקשה למתן צו ירושה בהגשה לא מקוונת ע"ס 542 ₪
  • הוצאות פרסום ע"ס 66 ₪

ניתן לשלם את האגרות עבור הגשה ידנית בשירות התשלומים הממשלתי או בלשכות הרשם עצמן, באמצעות עמדות התשלום האוטומטיות. בשני המקרים התשלום דורש כרטיס אשראי.

כדאי לדעת
בהגשה לבית הדין הרבני מקבלים שוברי תשלום הניתנים לתשלום בדואר בלבד.

ניתן להגיש בקשה ידנית להוצאת צו הירושה אל רשם הירושות או לבית הדין הרבני שבאזורם התגורר הנפטר. 

קבלת צו ירושה

בסיום התהליך יישלח למייל של פותח הבקשה צו ירושה דיגיטלי החתום על ידי רשם הירושה, וכן ניתן להגיע אליו גם דרך  האיזור האישי תוכן אמין
משרד המשפטים
האיזור האישי – מערכת ההזדהות הממשלתית

מעבר למקור
 באתר השירותים הממשלתי.

מי עוד מקבל עדכון על צו הירושה?

המערכת המקוונת ברשם הצוואות שולחת עותק חתום ומקורי של הצו אל:

  • רשויות המדינה – רשות המיסים, משרדי ממשלה, ביטוח לאומי.
  • רשמי זכויות מקרקעין – רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), רישום מקרקעין (טאבו)
  • גופים פיננסיים – חברות ביטוח, בנקים.

התנגדות או ביטול צו ירושה

  • התנגדות לצו ירושה – חלק מהתהליך בקשת צו הירושה כולל פרסום בעיתון יומי אודותיה הפותח חלון של 14 ימים להגשת התנגדות לצו זה. בדרך כלל תוגש התנגדות כאשר אחד היורשים יודע על קיומה של צוואה או אם יש יורשים על פי דין שלא נכללים בבקשה.בתהליך הגשת התנגדות לצו יש להציג נימוקים ומסמכים התומכים בהפסקת הבקשה. אם הטיעונים יתקבלו רצף הטיפול בבקשה יופסק, והטיפול בתיק יעבור מרשם הירושות או מבית הדין הרבני לכדי ניהול הליך משפטי בבית המשפטי למשפחה.
    קראו עוד על התנגדות לצו ירושה >>

  • בקשה לביטול צו ירושה – לאחר שניתן צו הירושה, יורשים שנפגעו ממנו (בין אם הם מופיעים בצו או נפגעים מתצורתו הסופית) יכולים להגיש בקשה לביטולו. ביכולתם של היורשים לבקש לעכב את ביצוע הצו ואת חלוקת העיזבון עד שתתקבל החלטה בנושא. הבקשה לביטול תועבר לעיונו של גורם מקצועי במשרד הרשם או בא כוחו של היועמ"ש וכן יתאפשר לכל יורש להגיב לה.בסיום פרק הזמן המיועד תתקבל ההחלטה האם לדחות את הבקשה, לתקן את הצו או להעביר את הטיפול בנושא לבית המשפט לענייני משפחה.
    קראו עוד על ביטול צוואה על ידי יורשים פונטציאליים >>

התנגדות לצו הירושה או בקשה לביטול הצו עוצרים את הטיפול השוטף ומעבירים את הטיפול בבקשה לבחינה משפטית.

צו ירושה במשרד אטי אברהמי ארז​

עו"ד צו ירושה - אטי אברהמי ארז

הוצאת צו ירושה נחשב להליך פשוט, אך כאשר מסתכלים עליו בעיניים אובייקטיביות רואים כי הוא מציב בפני הניגשים אליו קשיים רבים – מגביל את קרובי המשפחה שיכולים לבצע אותו באופן מקוון, כופה חלוקה נוקשה המצריכה במקרים רבים הסכם בין יורשים,  ועלול לגרום לאיבוד הטבות במיסוי מקרקעין, כאשר הוא אינו מתוכנן נכון. 

לצד הטיפול השוטף בהוצאת הצו, הניסיון והידע שלי בצוואות וירושות מחד ובמקרקעין מאידך, מאפשרים לי לכסות עבור לקוחותי בעיות נוספות שצצות בהוצאת צווי ירושה, כגון אי-קיומם של פטורים בהורשה, המשפיעים על שיקולי מיסוי מקרקעין. 

זהו תהליך רגיש ורגשי עבור המשפחה. כמגשרת בהכשרתי, אני משתמשת בכלים ובאסטרטגיות שעוזרות לבני המשפחה להגיע להבנות, למנוע את היווצרותם של סדקים בין בני המשפחה בשל תחושות קיפוח מהצוואה בעת עריכת הסכם בין יורשים ובטיפול בהתנגדויות לצו הירושה.

אטי אברהמי-ארז היא עורכת דין צוואה, ירושה ומקרקעין המלווה את לקוחותיה בכל שלבי הוצאת צו הירושה, ובכל ההיבטים השונים שלו – השלכות המיסוי, במקרי התנגדות לצו הירושה, ובעריכת הסכם בין יורשים.

צרו קשר בטלפון
03-5669002 או בטופס:

אולי יעניין אותך לקרוא גם על:

הסתלקות מירושה - הסתלקות מצוואה

הסתלקות מירושה

מתי כדאי לשקול הסתלקות מירושה והאם אפשר לבטל הסתלקות בכפייה? אילו סוגי הסתלקות ישנם ולטובת מי? ומה הבעיה עם הסתלקות ללא תנאי וללא תמורה?

להמשך קריאה >>
התנגדות לצוואה

התנגדות לצוואה

התנגדות לצוואה היא תביעה משפטית העוצרת את הליך הבקשה לקיום צו צוואה. ישנו חלון הזדמנויות מוגבל להגיש את הבקשה ומספר מוגבל של עילות התנגדות המצדיקות את הגשת ההתנגדות. הגשת ההתנגדות מעבירה את ההליך מרשם הירושות אל בית המשפט לענייני משפחה ומחייבת ייצוג של עורך דין.

להמשך קריאה >>
צו קיום צוואה

צו קיום צוואה

צו קיום צוואה נועד לאשר את צוואת הנפטר. קראו מי יכול להגיש את הבקשה לקבלו ומה התהליך, כיצד ניתן להתנגד לקיום צוואה והאם נחוץ עורך דין להוצאת הצו?

להמשך קריאה >>

צו ירושה

צרו קשר

צרו קשר בטלפון 03-5669002 או בטופס: