אטי אברהמי ארז,
עו"ד גירושין ומשפחה
יש מידע רב ברשת אודות גירושין, אך חלקו לא עדכני וחלקו ממקורות לא ידועים. במאמר זה אספתי וניתחתי עבורכם את הסטטיסטיקות העדכניות ביותר אודות גירושין ממקורות הסמכות המהימנים ביותר.
הנתונים הסטטיסטיים המופיעים במאמר זה הם העדכניים ביותר שקיימים כיום (שנת 2024). כאשר ניתוח הנתונים מתייחס לפרקי זמן קודמים, ציינתי זאת. כמו כן, קיים קישור לכל המחקרים בהם נעשה שימוש לכתיבת מאמר זה.
גירושין בישראל לעומת ה-OECD: נתונים סטטיסטיים
מבוסס על
OECD Organisation for Economic, Co-operation and Development
OECD Family Database
מעבר למקור
ועל
גירושין – נתונים נבחרים, 2002-2020
מעבר למקור
- שיעור הנישואין בישראל: שיעור הנישואין בישראל עומד על 5.3 ל-1000 איש. אמנם שיעור זה גבוה מהממוצע של ה-OECD העומד על 4.6 ל-1000, אך הוא דומה לשיעור הנישואין בדנמרק (5.3), גרמניה (5.0) ואוסטריה (5.2), ונמוך משיעורי הנישואין בארה"ב (6.1), ליטא (7), וקפריסין (8.9).
- הגיל הממוצע לנישואין בישראל: ישראלים מתחתנים בגיל צעיר יותר מהממוצע ב-OECD: בעוד שהגיל הממוצע לנישואין לגבר ב-OECD הוא 32.8, הגבר הישראלי מתחתן בגיל 27.3, ובעוד שהגיל הממוצע לנישואין לאשה ב-OECD הוא 30.5, אישה ישראלית ממוצעת מתחתנת בגיל 24.9.
- אחוז גירושין בישראל: שיעור הגירושין בישראל הוא 1.8, נמוך במעט מהממוצע של ה-OECD העומד על 2.0 ל-1,000 איש. ליטא (3.1), לטביה (3.1), לוקסמבורג (3.1) וקפריסין (2.6) מובילות בשיעורי המתגרשים.
- הגיל הממוצע לגירושין בישראל: הגיל הממוצע לגירושין עבור אישה יהודית הוא 41.1, ועבור גבר יהודי – 44.3.
ישראלים מתחתנים יותר ובגיל צעיר יחסית, ומתגרשים פחות ביחס לממוצעי ה-OEC
עד שהגירושין יפרידו בינינו
הנתונים מתבססים על ניתוחי
arrow
לוח 17 – זוגות מתגרשים, לפי דת ומשך נישואין, 2021
מעבר למקור
עבור יהודים.
כמה שנים בני זוג ישראליים חיים ביחד עד שהם מקבלים את ההחלטה להתגרש? והאם יש תקופות קשות יותר בחיי הנישואין? הנתונים מפתיעים
- 3.2% היו נשואים פחות משנה.
- 39.9% היו נשואים פחות מעשור.
- 17.7% היו נשואים בין 10-14 שנים.
- 14.0% היו נשואים בין 15-19 שנים.
- 10.6% היו נשואים בין 20-24 שנים.
- 14.6% חגגו את חתונת הכסף (25 שנות נישואין).
כמה ילדים יש לזוגות שהתגרשו?
מבוסס על נתוני הלמ"ס לשנת 2021 עבור זוגות יהודים
אומרים שילדים הם לא דבק לזוגיות, אבל איך מספר הילדים משנה את סטטיסטיקות הגירושים?
- קל יותר להתגרש כשאין ילדים: 31.7% מהזוגות המתגרשים הם זוגות ללא ילדים.
- מחכים עד אחרי הילד השני? לאחר ליד הילד הראשון הסיכוי לגירושין פוחת לכדי 21.9% בלבד.
- האחוז הגבוה ביותר של זוגות מתגרשים עם ילדים הוא של הורים לשני ילדים: בממוצע, ל-25.8% מהזוגות שהתגרשו היו שני שני ילדים.
- הבאת ילד שלישי מפחיתה את הסיכוי לגירושין לכדי 14.1% בממוצע.
- ריבוי ילדים מפחית עוד יותר את הסיכוי להתגרש: הסיכוי הממוצע לגירושין של זוגות עם 4 ילדים ומעלה עומד על 6.4% בלבד.
כדאי לדעת
הלמ"ס אינו מציג את הקשר בין מספר הילדים למצב סוציו-אקונומי או לאמונה דתית. בחתך האוכלוסיה של ריבוי ילדים ניתן למצוא משפחות ממעמד סוציו-אקונומי גבוה שלא יתקשו להתגרש אם יעלה הצורך, ולעומתם משפחות שזו אינה אופציה עבורם כי אמונתם או מצבם הכלכלי אינם מאפשרים זאת.
באילו חודשים זוגות ישראלים מחליטים להתגרש?
הנתונים מתבססים על
לוח 12 – נישואין וגירושין בישראל 2021
מעבר למקור
, ממוצעי נתונים לשנים 2009 – 2021.
מרגישים שיש תקופות שכולם מתגרשים מסביבכם בהן? לוח השנה אומר שייתכן שאתם צודקים. פתיחת תיקי גירושין יש תקופות גאות ושפל שקשורות ללוח השנה.
- החודשים שבהם יש הכי הרבה בקשות לגירושין: הם אוקטובר (כאשר הוא לא חודש חגים) ונובמבר.
- החודש שבו מוגשות הכי פחות בקשות לגירושין: אוגוסט. (כולם בחופשה המשפחתית שנקבעה מראש…)
- גירושין ותקופות החגים: חודשי החגים (אפריל – פסח, וספטמבר / אוקטובר – חגי תשרי) מתאפיינים בירידה בשיעורי הגירושין. לרוב, החודש שאחרי תקופת החגים הוא חודש שיא בבקשות הגירושין.
- סוף השנה האזרחית: כנראה שאת תחילתה של השנה האזרחית החדשה זוגות מעדיפים לעבור יחד. גם בחודש מוגשות בממוצע פחות בקשות להתגרש.
איך הקורונה השפיעה על שיעורי הגירושין?
אחת התופעות המעניינות ביחס למגיפת הקורונה היא ההשפעה השונה שלה על התא המשפחתי ברחבי העולם. התגובה לסגרים ולמצב חוסר הוודאות שחווינו היתה יכולה להוביל לעלייה במספר הבקשות לגירושין או לחיזוק הזוגיות. בעוד שבארה"ב שנת 2020 היתה שנת שיא בבקשות לגירושין מזה עשורים, בישראל הצטיירה תמונה שונה לחלוטין:
הנהלת בתי הדין הרבניים פרסמה
הנהלת בתי הדין הרבניים
סקירת נושא הגירושין בשנת הקורונה 2020
מעבר למקור
שהראה ירידה של 3% בכמות הזוגות המתגרשים ב-2020 ביחס ל-2019. נתון לא פחות מפתיע אותו הציג הדו"ח הוא ירידה של 7% בכמות התיקים שנפתחו בסכסוך.
לוח 12 – נישואין וגירושין בישראל 2020
מעבר למקור
על זוגות מתגרשים תומכים אף הם בממצא ומצביעים על ירידה בכמות המתגרשים ב-2020 ביחס לשנתיים שקדמו לו.
גרושים, גרושות ונישואים חוזרים
-
מחקרים תוכן אמין
Journal of Marriage and the Family
Coleman, M., Ganong, L., & Fine, M. (2000). Reinvestigating remarriage: Another decade of progress.
מעבר למקור מראים כי זוגות שנשאו בנישואין חוזרים נמצאים בסיכון גדול יותר להתגרש, בעיקר אם יש להם ילדים מנישואים קודמים. נישואים אלו נחשבים לפחות יציבים משום שהם נטולי מבנה ברור ומוגדר חברתית, והמעורבים בהם נדרשים לייצר לעצמם מבנה המתאים לא רק להם כבני הזוג, אלא גם לגרושיהם משני הצדדים שחולקים משמורת משותפת על הילדים. בנוסף, אנשים שכבר התגרשו בעבר לא חוששים לפנות לאפיק זה במקרה שנוצרים חילוקי דעות ומערכת היחסים עולה על שרטון. - נישואים חוזרים לאחר גירושין: גברים גרושים נוטים להנשא בשנית מהר יותר. הסקר ליום האישה הבינלאומי של הלמ"ס מצא כי בכל קבוצות הגיל, יש אחוז גבוה יותר של נשים גרושות מאשר גברים גרושים.
כאן אפשר לקרוא על הסכם ממון לפרק ב' שיכול לסייע לגרושים ולגרושות שעומדים לפני נישואים חוזרים >>
צרו קשר בטלפון 076-5385760 או בטופס:
אולי יעניין אותך לקרוא גם על:
סיבות לגירושין
כמי שמלווה מתגרשים ומתגרשות כבר שנים, נוכחתי לדעת שקיימות אינספור סיבות לגירושין, אך מחקרים מצאו 6 סיבות נפוצות שמגדילות את הסיכוי לגירושין.
איך מתחילים הליך גירושין?
ההחלטה להתגרש היא הצעד הראשון בתהליך שנקרא גירושין. לפעמים זו אפילו לא החלטה ממש, אלא גישוש שמטרתו לברר האם באמת נכון לך להתגרש, איך מתחילים הליך גירושין ואיך עושים בו את הבחירות הנכונות עבורך?
גירושין עקב בגידה
גירושין עקב בגידה מעלים שאלות וחששות בנוגע להשפעות הבגידה בתהליך הגירושין – על חלוקת הרכוש, על קביעת המשמורת על גובה המזונות ועוד. במאמר זה אסבירהאם יש השלכות לבגידה בגירושין, מה אישה בוגדת מפסידה בגירושין ומה מפסיד גבר בוגד?