איך מתחילים הליך גירושין?

איך מתחילים הליך גירושין?

ההחלטה להתגרש היא הצעד הראשון בתהליך שנקרא גירושין. לפעמים זו אפילו לא החלטה ממש, אלא גישוש שמטרתו לברר האם באמת נכון לך להתגרש, איך מתחילים הליך גירושין ואיך עושים בו את הבחירות הנכונות עבורך?     

כעורכת דין לגירושין, אני מייעצת לאנשים שמתמודדים עם השאלות הללו מדי יום. רכזתי עבורך את התשובות ופריטי המידע המעניינים ביותר עבורך בנושא הליך גירושין, בתקווה שהם יעשו לך סדר במחשבות.

אטי אברהמי ארז, עו"ד גירושין

אטי אברהמי ארז,
עו"ד גירושין ומשפחה

מה כולל הליך גירושין?

גירושין הם ההליך החוקי המסדיר את הפרידה בין בני זוג הנשואים כדת וכדין. בני זוג שאינם נשואים כדת וכדין (לדוגמא – ידועים בציבור), אינם נדרשים לעבור הליך גירושין כדי להפרד באופן רשמי. תהליך הגירושין כולל שני חלקים מרכזיים: הסדרת ענייני הממון, המזונות והמשמורת ושינוי הססטוס האישי באמצעות קבלת הגט. זאת כאשר תהליך מתן הגט ברבנות הוא תהליך נלווה לגירושין ומשני להם.

תהליך גירושין מובנה וכולל מספר שלבים, כאשר בחלק מהשלבים בני הזוג יכולים לבחור את הערכאה השיפוטית ובחלקם התהליך מגדיר מפורשות כיצד עליהם לפעול. כך למשל, תהליך קבלת הגט מתבצע רק בבית הדין הרבני בעוד שאת תהליכי הסדרת חלוקת הרכוש, המשמורת והמזונות ניתן לבחור האם לנהל בבית הדין הרבני, בבית המשפט לענייני משפחה או באמצעות גישור.

ייעוץ משפטי עם עורך דין גירושין

יש המון סיבות לגירושין וההחלטה מתגבשת באופן שונה אצל אנשים שונים: אצל חלק הרצון להתגרש מתחזק עם הזמן, עד שמגיע הרגע שבו הם אינם יכולים לשאת יותר את החיים המשותפים. אצל אחרים המציאות משתנה יום אחד בטלטלה כה גדולה שאינה מאפשרת להם להמשיך ולחיות יחד. במקרים נוספים התחושה היא שהעולמות של בני הזוג התרחקו כל כך שאין עוד מה שקושר ביניהם יותר.

כדאי לדעת
כאשר ההחלטה מתקבעת יש תחושה של בהילות ורצון לפעול באופן מיידי, אבל לא תמיד מדובר באסטרטגיה הנכונה.


דרך הפעולה בגירושין נגזרת מהשליטה שיש לך בכספים, בנכסים ובמידע:
האינטרס של הצד שמנהל את הכספים, מחזיק בנכסים ובעל גישה מלאה לחשבונות ולמידע הוא לנהל את ההליך באופן אפקטיבי ומהיר שיצמצם את הפגיעה בעסקים. מנגד, האינטרס של הצד שאינו חשוף לעניינים הפיננסים במלואם, הוא לנהל את התהליך בשלביו הראשונים באופן דיסקרטי כדי למנוע הברחה של רכוש.

כך למשל הגיעה אליי לקוחה שגילתה בוואטסאפ של בעלה שהוא בוגד בה. היא הביאה איתה צילומים מתוך הוואטסאפ שלו כהוכחות, ובהיותה פגועה ונסערת היא דרשה להתגרש ממנו מהר ככל האפשר ולקחת כמה שיותר מהרכוש כפיצוי. הסברתי לה שלהוכחת הבגידה אין ערך מבחינת חלוקת הרכוש ביניהם, אבל לעובדה שבעלה עובד בשחור יש. במקרה שלה, יעצתי לה לא לפעול במהירות, אלא לאסוף עדויות על העבודה בשחור עד למועד הגשת תביעת הגירושין.  


האם להתגרש?

גם התשובה לשאלה האם להתגרש היא לא תמיד כן. לגירושין יש שלל השלכות, החל מירידה משמעותית ברמת החיים, דרך שינויים הכרחיים במסלול הקריירה להורים לילדים קטנים שמעוניינים בקבלת משמורת משותפת או מלאה על הילדים, וכלה בשאלות לגבי היכולת הרגשית להתמודד עם הבדידות לאחר הגירושין (סטטיסטיקות גירושין מראות שרוב הנשים לא יתחתנו שוב לאחר הגירושין).

בתור עו"ד גירושין, נתקלתי במקרים שבהם בני הזוג לא באמת היו מוכנים להתגרש, אלא הביאו את מערכת היחסים אל סף משבר כיוון שחשו שזו הדרך היחידה לשנות את הסטטוס קוו אליו נכנסו. בפגישות איתי ובפגישות הגישור בני הזוג הצליחו להבין שהם עדיין אוהבים ורוצים להלחם על מערכת היחסים במקום על חלוקת הרכוש ביניהם.


איך מתגרשים נכון?
רבים מהמתגרשים מגיעים לעו"ד כשהם במצב מלחמה. הם רוצים להעניש את בן או בת הזוג ולהשאיר אותם בלי כלום לאחר הגירושין. אבל כשיש ילדים הסיטואציה הרבה יותר מורכבת. בני הזוג ימשיכו להפגש לאחר הגירושין בעיקר אם הם חולקים משמורת על הילדים, הנכסים והממון של הבעל ישמשו לצורך קביעת מזונות, והם יצטרכו לשמור על מערכת יחסים תקינה.

התייעצות עם עו"ד גירושין כבר בשלבים הראשונים יכולה לסייע לצמצם את השסע בין בני הזוג, לחתור לעבר גירושין בהסכמה ולהפוך את הגירושין לכמה שפחות טראומטיים עבור בני הזוג והילדים.

איך מתחילים הליך גירושין? חוסכים כסף לפגישת ייעוץ עם עורך דין גירושין שיסביר כיצד הכי נכון לך לפעול ויעזור לך להבין האם באמת נכון לך להתגרש

פגישת מהות לצורך גישור גירושין

מאז שנת 2014, נכנס לתוקף חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה שמטרתו לנסות ליצור אפיקי הידברות ולהביא את בני הזוג לכדי גירושין בהסכמה. בני הזוג שמעוניינים להגיש בקשה לגירושין ו/או תובענה לעניין מזונות, משמורת או חלוקת רכוש נדרשים להגיש תחילה בקשה ליישוב סכסוך תוכן אמין
הרשות השופטת – מרכז מידע
בקשה ליישוב סכסוך לפי תקנה 2 לתקנות להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה התשע"ו- 2016

מעבר למקור
ומרגע הגשתה ולמשך 45 ימים אף אחד מהם לא יכול להגיש תביעה, למעט תובענות תכופות או בקשות שמעצם טיבען ראויות בירור מהיר.

בתוך המועד הנ"ל נקבעת לבני הזוג שתי פגישות מהות לצורך גישור גירושין ללא תשלום בפני היחידת הסיוע שליד אותה הערכאה. אם הם מצליחים להגיע להסכמה בפגישות אלו, הם יכולים לסיים את ההליך בנקודה זו ולהציג הסכם גירושין בהסכמה לאישור בית המשפט למשפחה.

אם לא הצליחו להגיע לפתרון בפגישה או אם חלפו 45 ימים מהגשת הבקשה [המועד זה ניתן להארכה בהסכמה], לצד שהגיש את הבקשה יש 15 ימים לבחור האם להגיש את התובענה בענייני משמורת ורכוש לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה.

גישור והידברות מונעים הוצאות בית משפט, עוגמת נפש ומשקעים בין בני הזוג. אם יש נכונות להגיע לגישור גירושין, זוהי האופציה העדיפה

קביעת משמורת ומזונות

מתגרשים שהם הורים לילדים מתחת לגיל 18 צריכים להחליט כיצד יראו הסדרי השהייה של הילדים לאחר הגירושין. להסדרי השהייה (= משמורת) יש שלל השפעות, החל מקביעת מקום המגורים של ההורים לאחר הגירושין ועד לקביעת גובה המזונות ולכן זהו אחד הנושאים המרכזיים בתיקי גירושין. רוב הזוגות בוחרים כיום באופן כמעט אוטומטי במשמורת משותפת. החלטה זו נובעת מהרצון של שני ההורים להיות מעורבים בגידול הילדים, אך גם מהרצון להפחית את תשלום המזונות בעקבות בע"מ 919/15 תוכן אמין
החלטות ופסקי דין שניתנו בבית המשפט העליון
בע"מ 919/15 – מזונות ילדים להורים החולקים בעלי חלוקת זמני שהייה והכנסה דומים

מעבר למקור
. לפני שמקבלים את ההחלטה על משמורת משותפת, כדאי לקחת בחשבון כמה נושאים חשובים שישפיעו עליכם ועל הילדים לטווח הארוך. קראו על בעיות נפוצות שמשמורת משותפת יוצרת >>  
כדאי לדעת
ערכאת המחדל בה ייקבעו המזונות היא בית המשפט לענייני משפחה. אם בני הזוג מעוניינים לבחור בבית הדין הרבני או בגישור עליהם להחליט על  כך בהסכמה משותפת.

על ההבדלים בין הערכאות בקביעת מזונות ילדים ניתן לקרוא כאן >>

חלוקת הרכוש

בהתאם לחוק יחסי ממון תוכן אמין
נבו – מאגר הפסיקה, החקיקה והספרות המשפטית הגדול בישראל
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973

מעבר למקור
, כל הרכוש שבני זוג נשואים צברו במהלך שנות הנישואין אמור להתחלק ביניהם שווה בשווה. אבל המציאות תמיד מסובכת יותר – בני זוג מקבלים במהלך השנים ירושות ומתנות, מערבבים בין העסק לבית, צוברים חובות פרטיים ועסקיים, ולא פעם מוותרים על הקריירה כדי שבן או בת הזוג יוכלו להתקדם.

כל עוד בני הזוג נשואים, אין להחלטות הללו משמעות כלכלית אמיתית, אבל בזמן גירושין יש צורך לכמת ולחשב מה השווי שלהם כדי להציע פיצוי ואיזון. אם בני הזוג ערכו הסכם ממון, התהליך פשוט יותר וחלוקת הרכוש מתבססת על ההסכמות שהושגו בהסכם הממון. כאשר לבני הזוג אין הסכם ממון, סוגיות כגון נכסי קריירה ומוניטין אישי, מניות ושווי חברה בחברות סטארט-אפ, זכויות בדירת ירושה וכן הלאה הופכות את חלוקת הרכוש למסובכת יותר.

כדאי לדעת
אם במסגרת חלוקת הרכוש אחד מבני הזוג הסכים לבצע העברת זכויות בדירה אגב גירושין, יש צורך לבצע רישום על כך בטאבו, לאחר שההסכם קבל תוקף של פסק דין.

עו"ד גירושין בעל הבנה בנדל"ן, בדיני חברות ובהייטק יסייע לפתור את סוגיות חלוקת הרכוש באופן שישביע את רצונם של שני הצדדים תוך מזעור הפגיעה בנכסים

אישור הסכם הגירושין


לאחר שהתגבשו ההסכמות בנוגע לנושאי הרכוש, המזונות, והמשמורת , עורכי הדין של שני הצדדים מגיעים אל הערכאה שנבחרה עם הסכם גירושין עליו חתומים הצדדים. לאחר שהשופטים או הדיינים יוודאו כי ההסכם נערך בהסכמת הצדדים ומיטיב עם הילדים, יינתן לו תוקף של פסק דין.

אם ההסכם אושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה, על בני הזוג להביאו לבית הדין הרבני לצורך הסדרת הגט וקבלת תעודת הגירושין.

פתיחת תיק גירושין ברבנות

בישראל נישואין וגירושין נמצאים בסמכותם של בתי הדין הדתיים והחוקים החלים על בני הזוג נקבעים בהתאם למנהגי הדת אליה הם שייכים. כאשר מדובר בבני זוג יהודיים, החוק תוכן אמין
נבו – מאגר הפסיקה, החקיקה והספרות המשפטית הגדול בישראל
חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג – 1953

מעבר למקור
מקנה לבתי הדין הרבניים את סמכות השיפוט הבלעדית בענייני הגט. גם אם בני הזוג נישאו במסגרת נישואין אזרחיים בארץ או בחו"ל והם מוכרים כזוג נשוי בתעודות הזהות  – הם יאלצו להתגרש בבית הדין הרבני.

לצורך סידור גט [במובחן מעניינים הרכושיים] על בני הזוג לפתוח תיק גירושין בבית הדין הרבני באזור מגוריהם. לשם כך, עליהם למלא ולהגיש טופס תביעת גירושין תוכן אמין
בתי הדין הרבניים -בקשה לפתיחת תיק – תביעת גירושין הכרוך בגירושין
טופס תביעת גירושין

מעבר למקור
, אליו יש לצרף העתקים של: תעודת הזהות של התובע, תעודת נישואין, כתובה וכל מסמך תומך בבקשה.

כאשר שני בני הזוג מגיעים עם הסכמה משותפת להתגרש, הם אינם נדרשים להציג עילות לגירושין שיחייבו את מתן הגט. אך במקרה בו אחד הצדדים רוצה גט והאחר לא, הצגת עילות גירושין יכולה להביא לכדי כפיית גט על הבעל או חיוב האישה בקבלת הגט.

בניגוד לדעה הרווחת, בתי הדין הרבניים אינם מנסים להשאיר זוגות בנישואין אומללים או לכפות שלום בית. אם בני הזוג לא גרים יחד כבר זמן מה או מטענותיהם עולה כי אין בין בסיס לכך, בית הדין לא יחייב אותם לנסות לסדר את העניינים ביניהם תחת תביעת שלום בית, אלא יאפשר להם לסיים את הגירושין ולהשיג את הגט.
מתי לא כדאי לכל אחד מבני הזוג להתגרש ברבנות?  >>

בתי הדין הרבניים נוהגים לבקש את הסכם הגירושין. אם לא מעוניינים לנהל את ההליך בבית הדין הרבני, מומלץ לפתוח את תיק הגירושין ברבנות רק לאחר ההגעה להסדר.

ליווי בהליך גירושין ע"י עו"ד אטי אברהמי ארז

עורכת דין גירושין - אטי אברהמי ארז

כניסה להליך גירושין היא כניסה לדרך לא פשוטה, הן מבחינה רגשית והן מבחינת כמות ההחלטות המשפטיות, הכלכליות והאסטרטגיות שצריך לקבל בדרך. 

עו"ד אטי אברהמי ארז מביאה איתה את השילוב המנצח של רגישות, אמפתיה והקשבה, לצד מקצוענות וידע רב בתחומי משפחה, נדל"ן, ועסקים – תחומים שחשובים לך כמי שעושה את הצעדים הראשונים בתהליך הגירושין. 

כמי שליוותה מאות מתגרשים, הגישה של עו"ד אברהמי ארז היא לחשוב על הטווח הארוך, ולקחת בחשבון את כל הגורמים שעוד יהיו חשובים לך בעתיד אך כיום עדיין קשה לך לראות אותם. מצד אחד היא יוצרת עבורך הגנות שישמשו אותך עם השנים וכאשר תקופת הזעזוע הראשונית של הגירושין תחלוף, ומצד שני בסיס להידברות ושמירה על הקשר בין בני הזוג שיאפשר להם לקיים את הסכמי המשמורת על הצד הטוב ביותר. 

אטי אברהמי ארז היא עו"ד המתמחה בתחומי גירושין, נדל"ן ועסקים. היא מגשרת בהכשרתה ובעלת ניסיון רב בעריכת הסכמי גירושין, בליווי מתגרשים בהליכי גירושין וביצירת תקדימים והלכות בתחום זה. 

צרו קשר בטלפון
076-5385760 או בטופס:

אולי יעניין אותך לקרוא גם על:

נכסי קריירה ומוניטין ופערי השתכרות

נכסי קריירה, מוניטין ופערי השתכרות

אחת הסוגיות הסבוכות בחלוקת הרכוש בגירושין היא חלוקתם של נכסי קריירה ומוניטין. בסוגיה זו נבחנות שאלות מהותיות כמו למשל האם המוניטין של העסק שייך למותג או לבעל העסק? לפי מה נקבע פוטנציאל השווי של העסק? כיצד מחשבים פערי השתכרות ומוכיחים שאחד מבני הזוג הקריב את הקריירה שלו למען האחר, וכן הלאה?

להמשך קריאה >>
עילות גירושין

עילות גירושין

עילות גירושין הן רשימה מוגדרת של סיבות שבית הדין הרבני מגדיר כראויות ולגיטימיות לסיום נישואין. הצורך בהן עולה כאשר רק אחד הצדדים רוצה גט וקיומן משמש לצורך כפיית הגט או חיובו.

להמשך קריאה >>
מזונות ילדים

מזונות ילדים

לאורך השנים ניתנו פסיקות לגבי סכומי מזונות הילדים אותם נדרש האב לשלם, הוקמה וועדה ממשלתית במטרה לבחון מהי עלות גידול ילד בישראל, ונפסקה הלכה תקדימית לגבי מזונות ילדים של בעלי שכר דומה החולקים משמורת משותפת. ועל אף כל אלו, מזונות ילדים נשארו מהסוגיות הסבוכות ביותר בדיני משפחה.

להמשך קריאה >>

איך מתחילים הליך גירושין?

צרו קשר

צרו קשר בטלפון 076-5385760 או בטופס: